"Switch" van boot naar kant vangstberichten

     
  Vrijdag 22 maartDinsdag morgend vertrokken voor een driedaagse wrakkentocht met Ms. Tender 1 te Lauwersoog. Kort en bondig 25 vissers drie dagen meer dan 20 wrakken afgedaan met als resultaat 15 gullen aan boord. Zelfs de verre wrakken zaten er geen gullen of kabeljauw op. En aan de schipper zal het zeker niet gelegen hebben was er zelfs van aangedaan en verschillende keren zich verontschuldigd. Wij weten maar al te goed dat men dit niet op voorhand kan weten of er gul zit of niet,het is vissen en vissen is gokken. Vandaag bijten ze en morgen bijten ze niet zo simpel is dat benieuwd wat de vierdaagse naar de Doggersbank oplevert.

Groeten,
JP

 
  Woensdag 20 maartMoppentapper Wiek hield de stemming er in

Afgelopen dinsdag was het goed weer en dat betekent, dat de “Big Marlin” de zee op kon naar? ........................... Dré had eerst de Vlakte van de Raan als bestemming in het hoofd, maar het werd uiteindelijk de andere kant van de Steenbanken. Op een metertje op 21 plofte het anker naar beneden. Als er op die plek een bot heeft gelegen, zal die wel hoofdpijn hebben.

Nol, Jan, Leo, Wiek, Ad, Fons, Cor en ik en natuurlijk de schipper zelf waren vol enthousiasme vertrokken. Aan de stuurboordkant stond 10 tot 15 meter water en aan de bankboordkant ruim 20 meter water. Wij lagen dus in de buurt van een plaat. Je zou denken: in dieper water zal de vis wel meer zitten, dan in het wat ondiepere water. Mis dus. De meeste vis werd gevangen aan de stuurboordkant. En wat vingen wij dan? Schar en bot en een paar schollen.

Het was bepaald niet eenvoudig om een vis aan de schubben te komen. Het water is nog maar 3,5 graden Celsius en dan is de vis ook vrij loom. Voorzichtige aanbeten en heel veel lossers.

Kun je daar wat aan doen? Ja, met niet te veel aas op je haak vissen en een klein haakje gebruiken. Het eerste uur ving ik 0,00. Ik viste met een één. En dat is natuurlijk wel groot! Ik ben overgestapt op een Kensaki-haakje nummer 10. Ja, dat is wel erg klein, maar na enkele minuten was het al raak. De afhouders van Mr. Gastel met kensaki nummer 10, waren meteen goed voor vis. Ook Nol –die naast mij stond schakelde over op een kleinere haak en toen ging hij ook vangen!

Om een uur of 11 kregen wij ons eerste borreltje. En dat smaakte meer dan voortreffelijk. Tot die tijd had Wiek nog niet veel gezegd, want hij is geopereerd en had plaatsgenomen op een zelfgemaakte “troon”. Het leek of hij aambeien had, maar nee, zijn rug was gerecycled. Wiek ging er voor zitten en vanaf dat moment hebben wij weer buikpijn gekregen van het lachen. Tussendoor belde er wel eens iemand die zaken met Wiek wilde doen, maar ook in de schroot is het geen lente.

Zoals ze op TV zeggen: ik maak even een bruggetje. Want over een paar weken is het lente. Maar als je de weerberichten voor de komende tijd bekijkt, word je niet vrolijk. De temperatuur blijft maar laag, dus reken er maar op, dat de vis “laat” zal zijn dit jaar. De bot is afgepaaid, maar de schar niet. Van de schar blijft er dus eigenlijk maar één helft over.

Was het dan een slechte dag? Nee, dat vind ik niet. Het was iets beter als de laatste keer en ik mocht nog een schol vangen van 29,8 cm. Ook een 2e schol heb ik boven water zien komen (en Dré ook) maar dat was weer zo’n beestje die er net af flipperde. Die 2e schol was iets groter dan 30 cm.

Ik heb mijn vis meegegeven met Nol en Wiek en Fons gaven hun vis aan Jan. Nu hebben wij al een pelikaan, maar ik zou deze collega de naam Jan van Gent willen geven. Klinkt ook beter dan Jan van Etten-Leur. Leo ving weer eens een hele grote bot en dat was weer goed voor de dagprijs. Een mooie onderlijnenmap. Uit de vrije verloting (prijs beschikbaar gesteld door de schipper) kwam de naam van Ad uit de hoge hoed. Rolletjes nylondraad gingen mee naar Goes.

Fons was pas nog wezen eten in de buurt van zijn woonplaats. Hij bestelde tongrolletjes, maar kreeg: scharrolletjes. Ik heb zelf pas mee gemaakt dat ik een grote tong van 500 gram bestelde, maar er één kreeg van 350 gram. Heren Restauranthouders: de zaak niet besodemieteren hé! Als dit weer gaat voorkomen, dan ga ik een nieuwe rubriek openen: “De Restoboef van de week”. U wordt dan met naam en toenaam + plaats genoemd. Vergeet niet: sportvissers op/aan zee weten natuurlijk erg goed welke vis men op het bord krijgt en proeft dat ook.

Ik kijk een beetje uit naar de lente. Nog een paar weken en het kan weer beginnen. Wel jammer, dat de wijting nog niet in zicht is. Is ook niet erg, als er maar veel tong zit!

Ik wens jullie allemaal goede vangsten en Petri Heil!

Kamperland, 20 maart 2013/Ben Biondina
  
Dinsdag 12 maart
Wisselvallig,

Dat slaat voornamelijk op de weersomstandigheden afgelopen week, dachten we eindelijk dat de lente in volle gang was gezet om vervolgens dit weekend alweer in een te storten. De vis zit er zeer zeker wel maar geef die beestjes eens ongelijk, kan het lente vreet festijn nu los barsten om massaal lekker warm aan dek te belanden of moeten we ons nog warm naast elkaar ingraven meters in het zand?

Dit vis weekend begon voor ons al op vrijdag met een klein gezelschap die het ook wel zagen zitten om met de eerste lente zon eens gezellig dagje erop uit te gaan vissen. Wat hadden zei het getroffen met echt een schitterende dag vol zonneschijn en vlak zeetje. Helaas was de groep niet compleet en hebben een paar mensen echt wat gemist maar dit gaf eens de mogelijkheid om gezellig mee te vissen met de groep aangezien er ruim voldoende aas was en hierdoor konden we iedereen ruim van vis voorzien. Het was gewoon genieten want de vis had deze dag ook echt de lente in hun bol en werden ruimschoots gevangen. (als jezelf met 1 hengeltje er een 40tal weet uit te halen noemen wij dat gewoon goed). Een tevreden dag voor iedereen en vol goede moed naar de zaterdag.

Zaterdag erop uit met jammer genoeg al een heel ander weertje maar als er vis zit geeft dat niks. Dus eerst overgevaren naar Breskens om daar de groep van deze dag op te laten stappen. Besloten om ondanks de toch forse wind weer naar de plek van de dag ervoor te gaan om te zien of de vissen er weer zin in hadden vandaag. Ze waren er wel maar mede door de ruwere omstandigheden dan de vrijdag was het voor de heren een stuk lastiger om ze te vangen.

Gelukkig wist iedereen aan boord zijn visje te vangen en naar mate de dag vorderde werden de omstandigheden ook beter waardoor de visserij een stuk plezieriger werd en dat was dan ook aan de vangsten te merken. De hele dag bleef het doorlopen met de vangst en konden we aan het einde ook weer tevreden zijn met een 20tal/per hengel. De heren tevreden weer afgezet in Breskens om terug te keren naar onze thuishaven Vlissingen. Op naar de zondag Deze dag stond de groep van ‘4ineenkilo’ op dus eerst weer naar Breskens overgestoken om aldaar het altijd gezellige bonte gezelschap aan boord te nemen. De keuze was al gauw weer gemaakt en weer naar de vaste stek van de afgelopen dagen gevaren met gelukkig iets betere omstandigheden als de zaterdag maar de temperatuur bleef maar afnemen dus wat zou de vangst deze dag worden? Gelukkig weten deze mannen wat vissen is en kwamen er zoals verwacht weer de nodige scharren aan dek. Ondanks de frisse omstandigheden maar met behulp van een warme kop soep en tussen door nog wat hart verwarmende versnaperingen wisten we er toch een geslaagde dag van te maken met weer vis voor iedereen mee naar huis.

Zo ziet U maar dat het toch zeker de moeite loont om erop uit te gaan om eens gezellig dagje te gaan vissen. We hopen dat de winterse omstandigheden van korte duur zullen zijn deze week om komende tijd er veelvuldig met U op uit te kunnen trekken naar de visgronden. Eigen vers gevangen vis smaakt toch altijd het lekkerste niet waar?

Tot binnenkort,
De PirateII

 

Zondag 10 maart
Een boot tripje met de Marie-Louise

Op zondag 3 maart 2013 zijn we met Ludo van North Sea Charters nog eens gaan ankervissen. Het was een prachtige dag, nauwelijks wind (1bft), zo goed als geen golfslag en een kalm lentezonnetje. Bij de start geankerd op de steenbanken, waar de dag voordien volgens schipper Ludo ook al wat maatse scharren, botten en de eerste schollen werden bovengehaald. Op die plaats zouden we de gehele dag blijven. De beet was niet overweldigend en het was werken om een visje binnen te halen. Een aantal testen met montages, het best leek nog een behoorlijk verzwaarde paternoster, grotere haken en deze dan goed vol aas (mesheften, pieren, zoute tappen...) liefst in een onderlinge combinatie.

Alzo had ik toch een dertigtal mooie exemplaren kunnen verschalken, al was het voor de overige vissers wel iets minder. Ook werden er 3 zéér mooie botten (+40cm) binnengedraaid. Zéér opmerkelijk was dat kleinere haken met minder pier in hoofdzaak veel te kleine scharren opleverde, terwijl op dezelfde boot, 3 meter verder met andere montage zowat allen schol werd gevangen. Alles samen een geslaagde dag, in totaal werden 88 visjes gekuist die een behoorlijke panmaat hadden, de overige werden vakkundig onthaakt en teruggezet met de mededeling om later nog eens terug te komen.

Groeten van,
Peter


 
Dinsdag 5 maart
Hallo collega vissers,

Afgelopen zondag nog eens een vistripje gedaan vanuit Blankenberge, met de prachtige boot van Ronny echt een pareltje om mee te gaan vissen. we lagen al vroeg voor de kust van Knokke. De zee was een spiegeltje en het zonnetje scheen af en toe. Ook het gezelschap was reuze tof, Ronny (schipper), Tom, Patrick en ikzelf, wat wil een mens nog meer?.... Juist, vis! En die is dan ook aan boord gekomen. Niet echt de grote hoeveelheden, maar toch genoeg om een leuke dag mee te vullen. We hadden schar, bot, wijting en gul. En naast de boot bezoek van een zeehond en een bruinvis hopen dat we snel nog eens mee kunnen.

Vang ze
Raf R.

 
 
Vrijdag 8 maart
VISMA beurs, Mega-Fish opendeurdagen en Hobie Kayak uitstapje

Ja, de maand maart zetten we in met diverse events zoals de Visma te Rotterdam uiteraard, maar ook de opendeurdagen van de Mega-Fish te Merksem. En beste hengel liefhebbers ook Mark van Dijk Yachting ging opstap met een groepje Hobie Kayak fanaten welke je op onze nieuwe rubriek Kayak Fishing kan nalezen en bekijken.

Terug naar de VISMA en wel bepaald starten we bij HAVFISKE.nl 'Alles voor fjord- en zeevissen' mits ik zelf jaren ervaring heb met het vissen met deze producten geef ik graag ook advies aan deze die het wensen. En dochter Cindy die was er ook bij wat getuigd aan de mooie foto's die door haar werden genomen. En wie zeer braaf was mocht een foto van haar nemen bij de indoor visvijver waar ze met een spinhengel gelijk de forellen stond te belagen. De appel valt niet ver van de boom zeggen ze dan hier in België.

Op de stand van Havfiske kon je gouden zaakjes doen, mooi DAM boothengels laatste serie ging er voor nog geen €25 van de hand. Maar goed, ook dure spullen op deze stand maar wel kwalitatief zoals de nieuwe reels van MAXEL die hoor je en zie je niet eens draaien zo snel gaan de dingen. En verder de gekende VAN STAAL molens ook een oer en oer degelijke molen waar ik zelf al mee een Skrei Kabeljauw mee geland heb van 35.5kg kan je trouwens nalezen in een voorgaande magazine van Zeehengelsport. Verder nog veel belangstellende voor het Helbot Festival in september van dit jaar zeker niet missen zulk event als je van avontuur en vissen houd!

Buiten dat er op deze beurs standen staan met visspullen is dit allemaal weer zeer leuk om te zien, en toch zijn er altijd wel van de gerelateerde standen die onrechtstreeks ook wel nuttig zijn in de hengelsport. Zoals het bescheiden standje met de Duitse messenslijper. Hij verkocht deze ronde wondersteentje voor op een boormachine als zoete broodjes. Het werkte dan ook zeer goed wat hij liet zien bij een demonstratie en dan zij hij "links draaien" in het gebroken Nederlands, toffe gozer trouwens! Dan daarnaast stond een stand met verwarmde jassen met behulp van een ingebouwd verwarming systeem op een batterij aangesloten. Dit gebruikt men in de Paardensport maar denk op de boot in het noorden ook best aangenaam warm is. En dan had je ook nog de i Phone 4 cover die je gsm waterdicht maakt en mee onderwater kan filmen. Leuk maar zag deze gadget ook liever drijven dan ondergaan.

Ook Leo Stoutjesdijk stond op de VISMA na het afscheid van Pure Fishing gaat hij nu ook met de hengelsport door en vertegenwoordigd hij nu Kinetic een Deens merk welke zeer goede imitatie vissen en shad producten vervaardigd en andere bijhorende producten van de hengelsport zoals de top hengels van 'Edge'. En dit zal hij verzorgen in Nederland en België. Alvast van ons uit alle succes Leo met je nieuwe uitdaging!

Voor de stand van Havfiske had je de lezing ruimte van Pure Fishing lekker handig, want zo kon ik af en toe wat mee luisteren en ook Marco Nieuwenhuize deed er uiteraard een lezing over het Zeebaarsvissen waar je, je zeker aan kon verwachten met diverse handige tips!

Zo, kan nog uren zo doorgaan, maar best kom je zelf eens naar een beurs zodat je mee van al dat leuks kan genieten.

Hartelijks,
Eric de Keuster
Zeevissport vzw

 


 
Dinsdag 5 maart
In maart is het bakken de vis niet waard.

Vanmorgen reed ik al om 07.15 van huis naar de Neeltje Jansz. Ik had al weken niet meer gevist en ik voelde mij in de auto op de heenreis een jongen die uitzag naar een schoolreisje. Je weet niet wat het gaat worden, maar meestal zijn schoolreisjes leuk. En misschien krijg je wel “ranja”.

Ik stapte als eerste aan boord bij de “Big Marlin” van schipper Dré Vriends uit Achtmaal. Hij lag in een wat vreemde houding in de WC en even dacht ik: was het gisteravond zou leuk? Maar nee, Dré drinkt geen alcohol. De WC was niet geheel in orde en 14 dagen geleden hadden de opstappers daar ook last van gehad. Zo erg zelfs, dat een wat oudere heer, zich genoodzaakt zag om op een grote emmer te kruipen omdat de ingewanden van de man geen langere spanning toelieten. Ik zal u de rest van het verhaal besparen, maar “de verdachte” werd op de plaats delict meteen op de foto gezet. En sinds dat voorval, kun je aan boord voortaan ook gasmaskers kopen. (ja, het is crisistijd, dus ook een charterboot eigenaar moet aan innovatie doen )

Afijn, na dat Jan, Leo, Mart, Koen,Fons en Mark ook aan boord waren, werd er eerst koffie gedronken en een plaats geloot. Dat doen wij altijd, omdat er anders al om 05.00 hengels op het achterdek stonden. Ik had nummer 1 vandaag, dus naast de kajuit.

De grote vraag van vandaag was: zouden wij kans zien een visje te vangen en waar moeten wij dan naar toe? De gedachten van de schipper waren: de watertemperatuur is nog erg laag en op ondiep water zal niet veel vis te vinden zijn. Een aardige plek zou dan kunnen zijn: de “Steenbanken”

Dus op naar de “Steenbanken”. Al genietend van het rustige weer werden al wat “sterke verhalen” op de heenreis verteld en wat laatste nieuwtjes uitgewisseld. Hoe was het op de VISMA? Hoe zit het met een eventuele bag limit? Gaat Sharkatag van de zomer weer door? Weet je dat Jan Jansen zijn vrouw ziek is? Etc. Etc. Een soort koffiekransje met wat oudere heren.

Na een klein uurtje zijn wij gaan ankeren op 21,5 meter en ik kan jullie melden: ik stond in de startblokken! Als onderlijn had ik een dwarrellijn gemonteerd. Een klein ijzeren gevlochten afhoudertje (van Sjaak Verhage uit Cadzand) en daaraan de dwarrellijn. En zo waar: na 15 minuten had ik al vis. Een mini schar van ongeveer 15 cm. Er zijn mensen die zo’n beestje meenemen en beweren dat “hardgebakken” zo’n visje wel smaakt. Dat zal dan wel, maar ik zou wel eens willen weten of je dan meer graten eet, of visvlees. Bij mij gaat die terug.

Het zonnetjes was er nog niet en het vissen kwam moeizaam op gang. En als er al wat werd gevangen was het allemaal mini/mini. Dré greep –al kijkend naar de sombere blikken- vrij snel naar de jonge jenever, zwaaide met de fles en zei: zullen wij het normale tijdstip (11.00 uur) maar niet wat vervroegen? Dat was dan ook de reden dat ik om 10.00 uur al aan het “nippen” was van mijn eerste pikketanissie.

Om een uur of elf heb ik gewisseld van onderlijn. Mr. Gastel maakt lijntjes met loodjes en die liggen “zwaar” op de bodem. Even later kreeg ik een duidelijke beet en het opdraaien ging wat moeizamer. Boven water zag ik een bot aan één van de drie haken en Dré riep: dat zou vandaag wel eens de grootste kunnen zijn, gevolgd door: “vis hem er af”. De vis moest op de foto, alsof ik zojuist een tonijn had gevangen en vervolgens op de meetlat gelegd: jawel, 32 cm!! (soms vang je scharren die groter zijn)

Ik deponeerde de bot bij Jan in zijn emmer, omdat de arme man bijna nog geen vis had. En volgens Jan, moet je de bot het vel afdoen en vervolgens fileren. Nou ben ik toch al niet zo’n geweldige visliefhebber, maar dat er bij bot eten een glimlach op mijn gezicht komt, kan ik mij niet goed voorstellen.

Om 12.00 uur kwam de tomatensoep op tafel incl. de nodige ballen. Het vissen werd voortgezet en Koen vertelde moppen over “Ollanders”. Je moet toch wat als je weinig vis vangt. Op het einde van de dag ving Mart het eerste triplet aan boord en naar mate de tijd verder kroop naar 15.30 uur konden nog 2 vissers zo’n zelfde melding doen. Bij Koen zijn triplet zat zelfs een schar van 27 cm.

Uit mijn hele verhaal heeft u natuurlijk al lang begrepen dat de wat grotere schar er eerst over een week of drie zal zijn. Niets vreemd. Dat is bijna ieder jaar zo.

Een half uur voor tijd ving Mark (op nummer 8) ook een bot. En ook 32 cm. Op de terugreis hebben wij geloot en ik was de gelukkige. Een onthaaktang, een kleine onderlijnenmap en een mooie “bag” met kunststof doos werd mijn deel.

Terugkijkend: wel wat schar, maar heel klein. Een prachtige, zonnige dag en een leuke groep collega sportvissers. En: niet te vergeten: eten en drinken was er weer genoeg. Conclusie: wie het kleine niet eert, krijgt nooit een ponypeerd! (Achtsmaals gezegde)

Kamperland, 5 maart 2013/Ben Biondina
 


 
Dinsdag 5 maart
Beste Zeevissers,

Dit jaar mag ik zeggen dat wij de eerst schollen hebben binnen gehaald, dit met dank aan onze vast groep vissers ondertussen al een paar jaar van Agfa. Hebben wel een beetje moeten zoeken. Niet de massa's maar wie een beetje kan vissen kan er toch al een 20 à 25 stuks vangen.

Dus jullie hoeven niet naar de Belgische kust je kan ze ook bij ons vangen voor een schapelijke prijs.

Zaterdag 09/03/2013 11 plaatsen vrij voor ankervissen dus schollen en andere platvis.
Zondag 10/03/2013 9 plaatsen vrij voor wrakvissen.

Op door de weekse dagen zijn wij ook te boeken.

Indien er onder jullie zijn die graag meegaan laat het me weten.


Groeten Ludo
North Sea Charters
 Dinsdag 5 maart
EB EN VLOED,

De continue cyclus van het getijde water de Westerschelde, zo is het hoog water en dan weer laag. Nou, de visserij lijkt hier ook wel een beetje op alleen zit er dan geen vast patroon in, zo vang je de ene dag matig om vervolgens de volgende dag weer zeer goed te vangen. Afgelopen weekend weer beide dagen kunnen uitvaren met de Pirate II waarbij de weersomstandigheden prima te noemen waren waardoor naar alle mogelijke plekken toe gevaren kon worden.

Zaterdag een klein ploegje aan boord (lekker veel ruimte om te vissen) en besloten om eerst eens voor Dishoek te proberen. Hier al gauw de conclusie getrokken dat er hier niks te vangen was dus maar verder door gevaren. Gedurende de dag nog 6 stekken geprobeerd met overal een paar visjes kunnen vangen maar goed was het niet te noemen. Zelfs nog een wrakje aangedaan maar naast een mooie aanbeet en het vangen van schar was zelfs hier niet veel te beleven.

Vissen blijft een natuur sport en de natuur kan je nu eenmaal niet dwingen. Met dit gegeven de zondag een volle boot met de ploeg van Brouwers (U weet wel die met zijn hengelspullen en tevens onze leverancier van aas wat altijd prima in orde is), wat zal de dag ons brengen? Aller eerst voor Vlissingen begonnen op ondiep water en boven verwachting werd er binnen no time de ene na de andere Schar gevangen en dan van het formaat erg mooie vis en soms wel met 2 en 3 tegelijk. De stemming zat er dan ook gelijk goed in met vissen vangen onder het genot van het eerste lente zonnetje dit jaar. Na het draaien van het tij werd het dan toch wat minder zodat we nog een andere stek hebben geprobeerd , daar nog de nodige vissen gevangen en de dag uitgevist.

Zo ziet U maar dat de ene dag de andere niet is en trekken we de conclusie dat de vis er wel degelijk zit. Dus wie niet waagt (blijft maagd) en gezien de prachtige weersomstandigheden voor deze week raden wij U aan lekker een dagje te plannen om te gaan vissen.

Mvg. De Pirate II
     
Disclaimer


Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2013 Zeevissport vzw.      Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 25 dec 2013 08:39