"Switch" van boot naar kant vangstberichten

     
  Woensdag 24 juliOok ruwe haai bij de ZBJ!!

Op een stille dinsdagochtend reed ik om 07.30 uur naar de Neeltje Jans. De “Big-Marlin” lag te wachten op zijn opstappers, maar er waren ook al passagiers aan boord. Mr. Gastel had mij voor iedereen stalen onderlijnen mee gegeven, om eens uit te proberen. Dus iedereen aan boord beschikt nu over deze superlijnen voor tong en haai! Te gebruiken bij veel stroom. Mart van Est ving er weer 4 gladde haaien mee.

Maar de verrassing vandaag was de mededeling van Dré Vriends dat hij het eens zou willen proberen op de ruwe haai. Hoe komt het toch dat zoveel wijtingen worden gevangen aan een onderlijn, terwijl de staart en de romp er soms afgebeten zijn?

Dus stoomden wij om 08.15 uur op naar de ZBJ. Op plaats 4 en 5 stonden Mart en ik. Ik had de hengel van de schipper al in gebruik, maar dat bleek later een vergissing. De schipper ging mee vissen! Afijn, ik heb daar nog een poosje gestaan, maar werd spoedig “afgelost” door Dré. Mart en Dré hadden een stalen onderlijntje gemonteerd, omdat de ruwe haai wel tandjes heeft en in no time een wijting of makreel door midden bijt.

De rest van de opstappers hielden zich bezig met het vangen van gladde haai, wijting of schar. De wijting wordt wel wat groter, maar de schar is nog klein. Toch valt het nog niet mee een echt mooi maaltje maatse wijtingen te vangen. En zoals u weet: de schar heeft in Nederland geen minimummaat. Ook werd een enkele horsmakreel gevangen, ook wel marsbanker genoemd.

Marc uit het Belgische Bonheiden (bij Mechelen) was er eens goed voor gaan zitten en ving 7 haaitjes. Zijn madame kan hier tevreden over zijn, want aan het einde van de dag bleek, dat hij ook nog eens de grootste vis had. De prijs voor deze onderlinge loterij werd door de schipper aan het eind van de dag uitgereikt. Een map met veel onderlijnen. Zelf mocht ik 6 gladde haaitjes binnen draaien.

Maar hoe verging het de mannen op plaats 4 en 5 van de boot? (Mart en Dré) Beiden kregen beten van kleine ruwe haaitjes, maar Mart was zo fortuinlijk om 2 van deze haaitjes ook aan boord te krijgen. Het verschil met de gladde haai is snel te zien, zeker als je in de bek kijkt! De grootte van de gevangen ruwe haaitjes lag juist onder de 70 cm. Een hele grote haak is dus nog niet persé nodig, maar je weet nooit wie er in de makreelflap hapt……………

Er werden vandaag weer 29 haaitje gemerkt (incl. de tope-haaitjes) Het mysterie is dus opgelost. Er komt m.i.v. dit jaar ook meer en meer tope de Voordelta binnen. Weliswaar zijn de meeste gevangen ruwe haaitjes nog klein, maar wie zegt dat er geen grote jongens zijn binnen gezwommen. Zonder het gebruik van stalen onderlijn maakt u geen kans en zult u zien dat u steeds alleen een kop aan uw haak zult zien. Daarnaast is een reel aan te bevelen, omdat een wat grotere ruwe haai een sterke rover is. Ook is de slip eenvoudiger/verfijnder af te stellen.

Of de ruwe haai de komende jaren een blijvende gast zal zijn, weten wij niet. Daarom is het volgens mij van groot belang dat niet alleen het haaienproject van Sportvisserij Nederland wordt voortgezet, maar ook uitgebreid qua aantal en ook, dat er een 2e traject komt voor de ruwe haai (tope).

Ruwe haaien zijn slimme vissen. Zij zwemmen niet “zomaar” van A naar B. Daar is vast een reden voor! En om dat wetenschappelijk te kunnen benaderen moet je wel een merkprogramma doen. Ik hoop dat Sportvisserij Nederland dit belang ook ziet en deze "toegeworpen handschoen op neemt”.

Het was weer een zonovergoten dag met mooie vangsten wat betreft de haai. En voor Leo: van harte beterschap als je dit leest.

Kamperland, 23 juli 2013/Ben Biondina
 
 
Dinsdag 23 juliHoi visvrienden,

Zondag gaan vissen met Ludo van North Sea Charters op haaitjes. Wat aardig gelukt is, er waren ook veel wijting gevangen van net niet aan de maat en juist aan de maat. En dat beloofd voor de winter als ze blijven zitten zal er die tijd mooie wijtingen gevangen worden. Schar was er ook gevangen en een enkele rode poon. En dit alles weer met een leuke groep aan boord. (foto's volgen nog)

Vr. gr. De lustige visser Pierre
 
 
Zaterdag 20 juli
Zondag 14 juli de Marie-Louise geboekt voor kennismaking en proefvissen naar het seizoen 2014 toe waar er zal worden gevist met 2 Off Shore boten vanuit Neeltje Jans. Bij aankomst goed onthaald door Ludo en de Marie-Louise. Na Marieke haar buikje gevuld te hebben in overleg naar het Meerkerk gebied gevaren. Tijdens de vaart de Marie-Louise eens bekeken zoals op een miss verkiezing en goedgekeurd.

De vangstberichten en ook Ludo gaven dat er wel veel kleine en ondermaatse vis zat maar wel kans om een Shark te vangen. Bij aankomst na enkele minuten al trillende toppen ( hengeltoppen) Horsmakreel, Makreel, Scharretjes, Wijtinkjes, Rode Poon, Schol het leek wel een Oosteinds vispannetje dat binnenbak kwam heel de dag door werd er vis gevangen. Dan werd het Shark time. 8 Sharks kwamen aan boord en nog 3 voor de boot gelost. Pat moet cursus visscheppen volgen van vader Guido was da een gepruts me di schepzak jonge, jonge. Die jonge gaste… Er was een premie voorzie voor wie de grootste haai van de dag ving. Rond ons lagen nog verschillende boten met bekende skippers leek wel verzamelen hier.

Na enkele Sharks aan boord van 62, 62, 54, 48, 70, 62, 67, 70cm was ikzelf de dag winnaar met een Shark van 76 cm “ TOP”! Alle haaitjes gelabeld en van nr. voorzien voor ze werden terug gezet. Mijn bakje frieten en frikadel aan de afspanning is geregeld “yes” ja Pat da moe zeer doen. Een zeer leuke zomerse visdag gehad met de Marie-Louise en Ludo. Mannen het leven kan toch zo mooie zijn hé.

Ludo moet de koffie iets minder straf maken onze Jan had er wat last van !

Petri Heil
De Viking

 

 
Woensdag 17 juli
Gisteren dinsdag vanuit Colijn gaan vissen aan de buitenkant kering, samen met sax. Weinig wind en heel de tijd een omfloerste zon gedurende de periode van afgaand water. De vangst bestond uit wat schol en schar, geep, tong en een haai bij de laatste indraai.

Groeten Lucduke en Sharkysax
 
  Dinsdag 16 juli


Haaienrecords sneuvelen! Nieuwe recordhouder Big Marlin: Mart van Est!

In het Zeeuwse wordt al enkele jaren op haai gevist. In de zomer een welkome gast, omdat veel vissen dan niet echt willen bijten. Dat haaienvissen was eerst een “bijzaak” maar wordt steeds populairder. Hoe dat komt? Nou, als je een beetje leuke haai aan je haak krijgt, dan voelt dat aan als een “gullebeet”. Stampen, niet snel naar boven willen komen etc. etc. Hij levert dus strijd! De haaitjes die wij thans vangen komen steeds algemener voor. Natuurlijk zijn er “hotspots” zoals de Stormvloedkering en de ZBJ, maar ook op de Oosterschelde komt de haai meer en meer voor.

Van een paar jaar geleden stamt het record van de “Big Marlin”. Op één dag werden 25 haaien/haaitjes gevangen en Ad Nieuwdorp uit Goes was recordhouder met 7 haaitjes op die zelfde dag. Als aas is de steekzager favoriet, maar ook mesheften en pieren horen bij het voedsel dat de haai ook eet.

Maar hoe was onze dag? Om 07.30 was iedereen keurig op tijd aanwezig en konden wij de sluis in. En in de zomer ben je niet alleen. Motorboten, zeilboten en andere charterboten willen ook de grote plas op.

Het weer was prima en de zee was glad. Alleen de reis er naar toe is al een leuke bijkomstigheid. Na een uur en een kwartier zocht schipper Dré Vriends van “de Big-Marlin” een waypoint op en liet het anker op de bodem zakken. En dan is de vraag: wat zit er? En hoe hard stroomt het? Het stroomde behoorlijk hard en 200 gram lood(met ankers) aan de onderlijn is op dat moment geen luxe. Volgende vraag: plastic afhouders? IJzeren afhouders? Verzwaard met lood? Of een andere onderlijn??? Mart van Est pakte de stalen onderlijn uit, die ik van Mr. Gastel had gekregen. Helemaal van roestvast staal en bij een forse stroom is dit een lijn die zwaar tegen de bodem wordt gedrukt. En laat DAAR nu de haai zitten. Mart zou –met deze forse stroom- 4 haaien vangen. Dat is dus geen geluk, maar gewoon nadenken: welke onderlijn gebruik ik op welk moment! Als er geen- of weinig stroom is, moet je deze onderlijn dus niet gebruiken. Maar 4 haaitjes vangen in volle stroom, terwijl een ander niets vangt is dus wel 4-0 op dat moment. A
fijn, de onderlijnen zijn te koop. Het is maar dat u het weet……………

Dré zou een drukke dag krijgen. Er werden een hele dag –met enkele tussenpozen als de stroom er uit ging- haaien en haaitjes gevangen. En het leuke was: iedereen aan boord had één of meer haaitjes aan de lijn gehad. Ik mocht er zelf 6 noteren, maar er waren meer mensen met 6 haaitjes. Zo nu en dan wordt er een “doggy” gevangen. Een “doggy” wordt niet zo groot en zijn huid voelt aan als schuurpapier, gradatie P 60.

Tot 6 haaitjes ging de strijd tussen Mart en mij gelijk op, maar daarna kwam de eindsprint van deze oud wielrenner. De eindstand eindigde dus op 10 en dat is een nieuw record a/b van deze boot.

In de middaguren kwamen ook andere charterboten bij ons liggen om hun kansen op de haai te proberen. Als het zo door gaat met het vangen van haaitjes dan wordt dit een topjaar. Tot nu toe –en wij schrijven 16 juli- zijn er al meer haaitjes aan boord gekomen, dan vorig jaar (2012) in z’n geheel.

En shark-a-tag moet nog komen! (7,8 en 9 augustus 2013) Werd er nog meer gevangen dan haai? Ja, zo nu en dan heb je wel een leuke bijvangst. Kleine rode poon, wijting (maar veel onder de maat van 27 cm), schar (heeft wel geen maat in Nederland, maar zijn wel erg klein. Ik mocht –vissend op de haai- nog een gulletje in mijn emmer laten zakken. Ik denk zo’n 1 tot 1,5 kg.

Was er nog iets geks of opvallends? Er komen –nu regelmatig- vissen (wijting, makreel) naar boven, waar de romp en de staart er af gevreten zijn. Grote Noordzeekrab? Kreeft? Zeebaars? Ik denk het eigenlijk niet. Dan zou je –bij toeval- ook wel eens een krab, kreeft of zeebaars vangen. Ik vermoed: ruwe haai! Maar “bewijzen” kan ik het niet. Daarom ben ik benieuwd naar reacties van collega hengelaars, die misschien dit jaar al een ruwe haai hebben gevangen. Alle informatie is meer dan welkom!

Heeft u dus HEEL VEEL makreel gevangen? En zijn die meteen schoongemaakt, in het ijs gelegd, met de kop er nog aan, vries die makreel dan z.s.m. in. Probeer uw geluk op de ruwe haai! Ps: op de Vlakte van de Raan zit momenteel heel veel makreel. En als het even kan: ook die ruwe haai van een merkje voorzien!!!

Ik kan nog wel een A4-tje vol schrijven over het eten, het bier, de koffie, de aanslag op Dirk die bijna zijn bril kwijt was, het bevrijden van twee meeuwen die te dicht bij onze lijnen kwamen of de zeehonden die wij zagen, Ad zijn zout aquarium etc. etc., maar het is een mooie dag geweest. Wij hebben fijn gevist en kunnen terug zien op een geslaagde visdag!


Kamperland, 16 juli 2013/Ben Biondina
 
 
Zondag 14 juliMet Koen De Bièvre uit Brasschaat (B) op de haai

Als het zomer is, bezoekt Koen vaak “De Roompot” om zijn vakantie door te brengen. Maar omdat het de laatste jaren nog al eens regent, was zijn “slogan”: als het dit jaar weer regent dan gaan wij naar een ander land op vakantie. Nou het is niet echt warm, maar regenen? Dat valt wel mee. Een redelijke kans dus, dat hij volgend jaar ook weer op de Roompot is.

Is hij op vakantie, dan nodigt hij mensen uit met hem mee te varen/vissen. Sympathiek, vind ik. En Koen zelf, vist graag op de gladde haai. Vandaag was ik aan de beurt. En met Koen mee gaan is op zichzelf al een plezier! Je leert een hoop Vlaamse woorden zo’n dag en de Belgische politiek kan hij ook haarfijn uit de doeken doen. Ik moet zeggen: na afloop snap je eigenlijk nog steeds niet waarom en hoeveel regeringen er nu eigenlijk zijn in België. Maar geen probleem: dat snappen de Belgen gelukkig zelf ook niet. En het Koningshuis met een nieuwe Koning: die zouden wij beter meteen moeten kunnen afkopen. En dan de stijve manier waarop Prins Philip zich presenteert. Nee, Koning Willem Alexander (en niet te vergeten de charmante Maxima) zijn heel wat vlotter! Dat met Maxima ben ik wel met hem eens. Willem Alexander vind ik ook niet super vlot, maar hij heeft in ieder geval smaak (Maxima). En dat is ook een goede eigenschap!

Koen is altijd aan het werk en heeft slechts 3 weken in een heel jaar voor zich zelf en zijn gezin. De derde week zit hij weer op zee, maar dan in Ierland. Zijn boot –een Beekman 521 voldoet prima. Dit komt mede door de 80 PK Evenrude (E-tec). Vandaag had hij wel wat onenigheid met het mooie roestvrijstalen anker. (van Jerry van Tilburg) Hij kwam steeds op een andere plaats uit, dan dat hij wilde. En dan komen de woorden: ja, zeg, zotteke, gij denkt toch niet dat ik hier blijf liggen! De “blaas”(skippybal) wordt weer opgevaren en het anker wordt opnieuw uitgegooid.

Dit drama werd nog erger, door de vervelende noord/noordoosten wind, die aantrok tot windkracht 5. Wij lagen wat te hotsen en te klotsen op de golven, maar na een vangst (aan het einde van de morgen) van 4 haaitjes, was het wel erg stil geworden. Koen blijft wel proberen………! Aan zijn 3e hengel (zware boothengel met reel) hangt een stalen onderlijn met een makreelfilet. Hij wil een “tope” vangen, een ruwe haai. Dus doet hij verwoede pogingen………………! Heel de wereld mag “omvallen”, als hij maar kan blijven vissen.

In Koen zie je de “echte” sportvisser, voor zover die bestaat. Natuurlijk vangt hij graag veel vis en als dat een koelbox vol schol is, zul je hem niet horen mopperen. Maar hij kan ook genieten van de vangst van één gladde haai, omdat die zoveel weerstand biedt.

Hoe was het met de haai? Nou niet zo best. Wij lagen voor de stormvloedkering i.v.m. de straffe Noorden/Noordoosten wind en vingen in een uur tijd, 4 haaien/haaitjes. Daarna werd het stil. Heel stil. Een paar scharretjes. Bij mij kwam er nog een tongetje “buurten”. Maar voor de rest :radiostilte.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Voor de kering zit behoorlijk wat “sla”. En de zeesterren klemmen zich in grote hoeveelheden vast aan je aas. Dus: het aas is onttrokken aan het oog van de vis. En “aasaanbieding” is één van de meest voorname zaken die veel aandacht vereist als je gaat vissen.

Ja, dan komt er natuurlijk snel een deuk in het ego van de man. Wat? Geen haai, dat moet!! Effe niet dus. De natuur regelt dingen soms feilloos. Vrouwen accepteren zo’n situatie gemakkelijker.

Na afloop van deze vissessie zijn wij nog even “aan gegaan” bij de familie Kees en Marianne Breure van frituur “De Helling”. Ook daar staat de vooruitgang niet stil: het is cafetaria “De Helling” geworden. Maar beste mensen, de prima kwaliteit is nog precies hetzelfde en de kibbeling is nog altijd even lekker! Tijdens de Shark-a-tag dagen ( 7, 8 en 9 augustus) staan zij helemaal paraat om u te laten proeven van hun heerlijke frites en snacks. En de prijs? Een knoop aan je jas. (hangt er wel van af hoe groot uw jas is)

Wij hebben weer 4 haaitjes van merkjes voorzien en hopen natuurlijk dat juist die van ons worden terug gevangen. In de golf van Biskaje, in Bergen (Noorwegen) en Schotland zijn al gemerkte haaitjes gevangen. Doet u ook mee? Haaien zijn prachtige beesten. Door onderzoek te doen d.m.v. merkjes zullen wij misschien een klein stukje van de “sluier” kunnen oplichten en het leven van de haai in beeld kunnen krijgen. Wellicht heeft de haai op langere termijn weer toekomst.

Sportvissen? Niet alleen de vis heeft onze interesse, maar zeker ook zijn voortbestaan! Vissen is dus veel meer dan vangen.

Kamperland, 11 juli 2013/Ben Biondina
 
  Zondag 14 juliAvondje Grevelingen,

Vrijdagavond hadden we nog een avondje Grevelingen vissen gepland. We vertrokken rond 1900 uur met de MS Theo vanuit den Osse. Behalve de harde kern van Dreischor hadden er ook nog wat introducés ingescheept. Zodra het anker op de bodem lag kwamen de eerste vissen al aan boord. Wessel begon met een maatse wijting, bij de andere vangers waren de vissen duidelijk kleiner. Na een paar uurtjes werd er verkast in de hoop dat er wat grotere vissen aan dek kwamen, maar ook hier was het in hoofdzaak microvisserij van wijtingen en steenbolken. Op deze tweede stek kwam er bij Gerald nog een schar aan boord. Ook het invallen van de schemering leverde geen grotere vis op. Het laatste uur maakte we er nog een wedstrijdje van. Vissend met een hengel wisten we in het donker nog een klusje microvissen te vangen, maar ook kwamen er nog grote wijtingen op de meetlat.

De laatste draai van Henk leverde nog een bonusvis op in de vorm van een wijting van meer dan 30 centimeter. Traditiegetrouw ging de overwinning van de avond naar een introducé. Zelf kwam ik niet verder dan een stuk of 10 microvisjes, mijn kleinste wijting kwam tot 8 hele centimeters op de kaart, mijn grootste kwam tot 12 centimeters. Gelukkig dat er zoveel klein stuk te vangen was, dat betekend dat er in ieder geval weer vis de Grevelingen optrekt, wellicht dat ze flink willen groeien, dan kunnen we ze nogmaals vangen als ze maats zijn.

Niek Romijn HSV Dreischor
 
 
Woensdag 8 juli22 haaitjes gevangen bij de ZBJ door de dinsdagploeg

Als je de weersites een beetje in de gaten houdt en de wind komt uit het noorden/noordoosten en er staat 0.80 meter verhoging (golfhoogte), dan weet je dat het dubieus is of je wel kunt vissen bij de ZBJ. (Zuid Banjaard).

Daarom had Dré Vriends, schipper van de “Big Marlin” gekozen voor een plaats op een achthonderd meter van de Stormvloedkering. Het was lang geleden dat wij zo kort hadden gevaren, want om 08.20 lagen wij al op de plaats van bestemming. Normaal gesproken kun je hier echt van alles vangen. Een tongetje, een schar, bot, rog, maar zeker ook haai. Dus inwerpen die onderlijnen en proberen. Er was een “bere sterke stroom” maar het lood van Mr. Gastel bleef liggen. Ik had een nieuwe onderlijn meegebracht die ik zelf had gemaakt, maar er stond zoveel stroom dat hij te snel in de war kwam. Wisselen dus.

Dré ving na een poosje een 1e haaitje. Toen de stroom iets minder werd kwam er schar en bot. Maar dat vangen was van korte duur. Duizenden zeesterren, maakten zich meester van het aas en als je je onderlijn uit het water draaide, was het meer de vraag: hoeveel zeesterren zitten er aan?

Ik was inmiddels overgeschakeld op afhouders met “een hoekje”. Voor mij zijn dat afhouders die bijna altijd dienst doen. Maar wat je ook probeerde: zeesterren, zeesterren en……zeesterren! Iedereen begreep wel: hier wordt het niets!

Dré besloot om 10.20 uur weg te varen naar de ZBJ. Hoe dichter wij in de buurt kwamen van de ZBJ hoe meer golven wij hadden van rond de 1.0 meter. Varen lukt wel, maar na het ankeren zit je wel op de schommel in de speeltuin. En dat vist niet gemakkelijk. Maar ja, je wilt wel vangen! Dus niet zeuren!!!

Na 5 minuten mocht ik mijn 1e haaitje uitdraaien en het duurde niet lang of Mart van Est ving er ook één. Het zou een druk uurtje worden voor Dré. In een uur tijd vingen wij zo’n 12 haaitjes. Ondanks de pittige golven werd er soep geserveerd!, haaitjes geschept etc. etc. Kortom: de schipper moest aan de bak! En daarnaast viste hij ook nog mee.

Cor ving een mooie haai, maar heeft hem echter nooit gezien. De slip op de molen zat te vast en als zo’n haai dan een run neemt, trekt hij een haaklijntje aan flarden. Gelukkig ving hij er later nog één. Er waren twee mannen uit Breda opgestapt. Vader en zoon. Zoon leerde vader vissen door 2 haaien te vangen. In de loop van de middag zagen beiden een beetje pips rond de neus. De wind nam nog wat toe en de boot schommelde nog wat meer, maar zij bleven op hun plaats en gaven geen krimp.

Aan het einde van de dag had Mart 5 haaitjes en ik had er ook 5. Dat belooft dus spektakel van de zomer als het zo blijft. Het lijkt er op, dat er steeds meer gaan komen. Wel zijn haaitjes van meer dan 90 cm nog niet volop aanwezig. Maar het blijft een hartstikke leuke manier van vissen! Geef je dus op voor Sharkatag, op 7, 8 en 9 augustus. (Sportvisserij Nederland bellen)

Om 15.30 werd de balans opgemaakt en ging Mart met de dagprijs aan de haal. Zijn gevangen haai was de grootste. De dagprijs van de schipper ging naar opstapper Jan-Peter. Eerlijker kon het lot niet beslissen! (of waren alle andere nummertjes ook gemerkt met cijfer 4?) Maakt niet uit: het was weer gemoedelijk, gezellig en een dag om niet snel te vergeten.

Als je ook eens wilt zeevissen c.q. wilt opstappen op een charterboot, maak dan je keus. Bezoek een aantal hengelsport sites of koop het boekje over zeevissen van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Daar vind je alle boten in Zeeland die met hengelaars varen. Maar wil je met de “Big Marlin” mee? Kijk dan op www.bigmarlin.nl. of bel 076-5985518

Kamperland, 9 juli 2013/Ben Biondina
 


 
Maandag 8 juli
Hoi visvrienden
Vrijdag 5 juli


Avondvissen gedaan met Ludo van de North Sea Charters op uitnodiging van Peter van Fishguppy. De tongvangst was matig te noemen met een enkele schar aan boord en wat bot. Het was weer gezellig aan boord en daar doen we het tenslotte voor.

Vr. gr. De lustige visser Pierre
 

Woensdag 3 juli
Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

Rustig weer en dus een zee, bijna zo glad als een spiegeltje. Dit troffen de opstappers aan, die vandaag aan boord stapten van de “Big Marlin” van schipper Dré Vriends uit Achtmaal. Natuurlijk stapten zij allemaal op aan de Neeltje Jans, de thuishaven van de “Big-Marlin”.

Er werd overlegd over de eindbestemming van deze dag. Tong vangen in Westkapelle? Naar de Paardenmarkt a/d kust bij België? Of naar de ZBJ, schar en haaitjes vangen?

Het werd uiteindelijk: de ZBJ. Schipper Vriends had veel gehoord over de tongvangsten, maar was van mening dat de neus van Pinoccio behoorlijk lang zou worden van alle verhalen die verzonnen waren. De watertemperatuur achtte hij nog te laag om over “echte” tongvangsten te kunnen spreken. En…………haaitjes vangen was in ieder geval mogelijk. Ook Mart van Est had een ervaring met tongvangsten die anders was, dan de verhalen die momenteel rond gaan. Hij had weliswaar recent 10 tongetjes gevangen, maar dan met de nadruk op “tjes”.

Na een uurtje varen kwamen wij dicht bij de ZBJ en gingen voor anker. Het duurde maar een enkele tel of de eerste schar was mijn deel en kwam aan mijn Mr. Gastelonderlijn aan boord. Schar? Ja, die was er in groten getale. Maar gek genoeg: wat kleiner dan de laatste keer. Dus een andere plaats kan ook kleinere schar opleveren. En dat is niet de bedoeling.

Mart van Est kon vlak na het begin al de 1e haai melden. In de hem bekende stijl (zwaar draaien, langzaam binnenhalen en alle aandacht opeisend) liet hij ons zijn kunsten weer zien. En het moet gezegd: vissen kan hij!

Er werd al snel door de schipper geroepen: “vis hem er af”. En dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Jan Wijngaard mocht even later een haai vangen van 92 cm. En de hele dag door zou dat de grootste blijven, ondanks verwoede pogingen van de andere collega’s. Opvallend was dat Dirk Lukasse alleen maar vrouwtjes ving. Ja, daar had hij altijd al een een goede relatie mee gehad. En dat zal ook best, want de zeeman op reis heeft ook z’n gevoelens en de playboy aan de muur blijft toch ook een papieren ding. Afijn, Dirk ving dus haaitjes van het vrouwelijke geslacht. Even voor de duidelijkheid: een mannetje heeft “van onderen" twee “piemeltjes” en het vrouwtje wordt gekenmerkt door een opening. Laten wij zeggen: een havagina.

De hele dag door werd er haai gevangen en dit lijkt een leuke opsteker voor “Sharkatag”, dat op 7 augustus a.s. begint. Als u snel bent, dan zijn er nog een paar plaatsjes vrij. Maar het evenement is bijna “uitverkocht”.

Ik heb mij voornamelijk bezig gehouden met het vissen op schar. Mijn lijnen (natuurlijk van Mr. Gastel) waren weer dik in orde en binnenkort hoop ik van deze “lijnenconstructeur” weer nieuwe lijnen te laten zien. Mr. Gastel heeft e.e.a. aan mij meegegeven waarover ik t.z.t. zal schrijven.

Het record van Ad Nieuwdorp is dus geëvenaard. Mart ving 7 haaien of haaitjes en de 8e ging er af toen Mart ophaalde. Op de boot waren vandaag 18 haaitjes gevangen, gemerkt en weer teruggezet en dat is voor 1 juli 2013 best een goed resultaat.

Ik had zelf 43 scharren, een wijting of 10 (ondermaats) en 1 haaitje, maar de scharren waren wel aan de kleine kant. Ook komt er steeds meer wijting, maar geloof het of niet: allemaal (of veel) 26 cm, terwijl de wettelijke minimummaat 27 cm bedraagt.

Binnenkort hoop ik weer eens een Solea Solea te vangen, want de smaak van schar is niet slecht, nee, goed zelfs, maar geef mij maar een lekkere tong. In de roomboter gebakken met een glaasje witte wijn, lijkt het wel of er een engeltje op je tong piest.

Het weer was bewolkt, maar gelukkig geen regen. En de verzorging van de schipper liet ook niets te wensen over.

Cor mocht de “dagprijs” in ontvangst nemen en Jan voor de langste vis een multifunctionele koffer/toilet,snijplank, rugzak, in ieder geval een ding om “iets” in te doen.

Al met al dus weer een leuke dag, maar ik verlang soms wel naar wat grotere vis. Een gulletje van 65 cm, een tong van 40 cm, een rode poon, mul etc.etc. Nog even en de makreel komt er weer aan. Niet dat ik zo’n makrelen fan ben, maar 20 makrelen in de rookton en lauwwarm opeten? Zijn dromen dan toch bedrog? Ik ben benieuwd wat deze zomer ons gaat brengen. Ik ben er klaar voor!

Kamperland, 1 juli 2013/Ben Biondina
     
Disclaimer


Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2013 Zeevissport vzw.      Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 25 dec 2013 08:39