Catamarans ‘proeven’ bij Cheetah MarineEind maart j.l. was Zeehengelsport te gast in het Belgische Nieuwpoort voor een proefvaartdag van Jan De Jongh uit Nijlen, onder meer verdeler van Cheetah Marine catamarans. Er werden vier modellen ingezet, waaronder de 6,2 – 7,2 – 8,5 en de 10,2 (meter) uitvoeringen. Imposante vaartuigen die voor de visserij hun waarde zeker hebben en op maat gemaakt kunnen worden, zowel in lengte als wat de kuip en de kajuit betreft. Eric De Keuster bericht vanuit Nieuwpoort.


Vier modellen catamarans liggen in de jachthaven van Nieuwpoort klaar voor de proefvaarten. Iedere rechtgeaarde zeevisser heeft wel ooit vernomen dat deze catamarans zo stabiel in het water liggen. Maar hoe zit het dan bijvoorbeeld met de ruimte aan boord, zo luidt een van de vragen die gesteld wordt wanneer de nieuwsgierige gasten hun opwachting maken… Het basismateriaal waaruit deze catamarans zijn vervaardigd bestaat in hoofdzaak uit glasvezel, met op de cruciale plaatsen een versterking van honingraat profielen of harde pvc panelen die de gewenste sterkte geven aan het geheel. Het enige stukje hout dat hier aan te pas komt, is verwerkt in de boeg en de rand van het dashboard. Deze basis zorgt ervoor dat de catamarans aanzienlijk lichter gebouwd zijn, zodat er ook een lichtere motor gebruikt kan worden, met als gevolg dat het verbruik aanzienlijk minder zal zijn. Deze catamarans die in Nieuwpoort liggen afgemeerd, zijn naargelang het model uitgerust met Honda buitenboordmotoren van 60 tot en met 175 pk. Eenmaal aan boord valt meteen het duidelijke panoramazicht op, waarbij er onder de ramen voldoende plaats is om je navigatietoestellen te monteren. Zo staan die toestellen ook niet voor de ramen. Nog een detail: op begaanbare buitenliggende delen zie je een soort wafelpatroon terug die prima werkt als antisliplaag en ook nog eens onderhoudsvriendelijk blijkt. Na deze oppervlakkige eerste kennismaking is het tijd voor een stukje varen op zee, want wil je iets zinnigs over welke boot dan ook kunnen zeggen, dan dien je er toch tenminste een eind mee/op te hebben gevaren.

Kunstmatige vering

Dat een catamaran stabieler is dan conventionele mono hull boot kun je niet wegcijferen, maar wat is er nu zo bijzonder aan dit ontwerp van Cheetah Marine? Bij elke mijl verder op zee wordt dit steeds duidelijker.


Als je voor de boeg staat, zul je merken dat de verbinding tussen beide rompen vooraan hoger ligt dan achteraan. Dit maakt dat bij het varen de lucht naar achteren word gedwongen, om door een kleiner opening te gaan met als resultaat dat er zich achteraan lucht en water zal vermengen en er zo een soort van kunstmatig luchtkussen (en dus vering!) ontstaat. Het voordeel hiervan is dat je nagenoeg geen harde klappen te verwerken krijgt bij hoge golven. Met de proefvaart van de 10.2 versie -de White Warrior van negen bij 3,7 meter- werd dit maar al te duidelijk. Bij het nemen van een hoge golf verwacht je een harde klap bij het landen, maar zo niet bij deze catamaran. De landing werd daadwerkelijk ervaren alsof deze ‘geveerd’ werd en dit is echt wel opmerkelijk om mee te maken. Een stoel met vering is bij deze bijna overbodig! Dit innovatief ontwerp van rompverbinding maakt ook dat de catamaran zich op één lijn zal verplaatsen op het water. Ook al neemt deze een golf; de boot zal zo goed als horizontaal blijven en dat geeft een safe gevoel. Een ander punt betreft het ‘vrijboord’.


Als bootvisser sta je graag niet te hoog boven de waterlijn, opdat een vis eenvoudig geland kan worden met een standaard schepnet, zonder dat je met je halve lichaam overboord moet hangen. De Cheetah catamarans zijn ontworpen voor het gebruik in combinatie met buitenboordmotoren en dat maakt het mogelijk dat het visdek laag tegen de waterlijn aanligt. Met als bijgevolg een lager gelegen stuurhut, zodat het geheel ook nog eens minder wordt beïnvloed door de wind. Opvallend, want dit heb ik zelf nog maar weinig gezien. Bij het driftend vissen kan deze lage bouw zeker een voordeel zijn. Wie echte zeebenen heeft en bij 6 Beaufort uitvaart, mag dan ook op deze krachtpatser rekenen, ook al varen we allemaal toch liever met een 3 Bft uit. De optimale vaarsnelheid of kruissnelheid is voor deze 10.2 versie20 à 24 knopen bij 4.000 rpm. De topsnelheid is 67 km/u. Wij deden een test bij 3 à 4 Bft en voeren even tot 60 km/u met 5.200 rpm. Hiermee zal het verbruik uiteraard veel hoger zijn. Het totale gewicht van deze tot negen meter verkorte versie is met volle benzinetank 4.000 kg. De wendbaarheid van deze 10.2 versie is fenomenaal te noemen. Bij stilstand kan hij zelfs om zijn eigen as roteren. Het zijdelings aanmeren van een Cat vereist wel enige skills van de schipper, zeker als de aanvaarroute haaks op de aanlegsteiger ligt. Bij het aanmeren tussen twee steigers gaat het best eenvoudig. De prijs-kwaliteitverhouding is bij deze catamaran goed, aangezien je hem helemaal ‘costum made’ kunt laten bouwen. Je betaalt uiteraard voor elke extra aanbouw of wijziging, maar hoewel de uitbouwmogelijkheden legio zijn te noemen, hoef je natuurlijk niet per se te ‘verbouwen’ en kun je de prijs drukken. Voor wie is deze 10.2 bedoeld? De doelgroep voor deze 10.2 uitvoering ligt naar mijn mening vooral bij de professionele bootvissers of charters.
Power

Als tweede test mochten we het kleinste broertje van de familie uitproberen, samen met de eigenaars van Cheetah Marine. Deze 6.2 versie is bestemd voor het vissen met twee personen. Je hebt dan een ruim dek en een ruime open stuurcabine. Ik ontdekte dan toch nog iets bijzonders bij de beide versies waar we mee de Noordzee op gingen: je krijgt nagenoeg geen spatje water op het dek! En ik heb dit zeker al anders meegemaakt… De wendbaarheid is optimaal bij deze kleine catamaran. Hij reageert prima op eventuele nooduitwijkingen, wat in praktijk toch van levensbelang kan zijn. Planeren doen deze catamaran haast niet. Althans, ik heb het niet kunnen gewaargeworden in dit weerbeeld. Ook deze kleine versie bleef als een pijl boven water varen met een ongekende power van twee 60 pk Honda buitenboordmotoren. Deze catamaran is naar mijn gevoel zeer goed voor de kustvisserij. Je zult er veel plezier mee beleven, zeker omdat hij geweldig stabiel is.


Een gesprek met de schipper van de 7.2 versie leerde ons dat deze catamaran met buitenboordmotoren vrij eenvoudig in onderhoud is. Omdat je de kleinere versies uit het water kunt traileren, zul je er nagenoeg geen algen op zien groeien. Onze indruk van deze catamarans van Cheetah Marine is dat ze zeer stabiel zijn en -bij de grotere versiesook de grote golven werkelijk uitstekend kunnen dempen. Ze tonen alle zich zeer wendbaar en door hun lichte en toch sterke uitvoering kunnen de buitenboordmotoren makkelijk hun werk doen. Dit concept zou ik niet wijzigen met bijvoorbeeld ‘inboard’ aangedreven motoren. Dat deze catamarans zeewaardig en veilig zijn op het water hebben hun voorgaande modellen al bewezen. Hierover kun je alles lezen –ook over de andere versies- op de website: www.cheetahmarine.co.uk

Eric De KeusterMeer van deze verslagen en handige tips voor de sportvisser kan je nalezen in de Zilte Zeehengelsport magaziene voor de sportvisser.
Meer info kan je vinden op hun webstek: http://www.publishinghouse.nlDe Jonghe Bootimport
De diverse modellen catamarans van Cheetah worden in Nederland en België verdeeld door een vertrouwde
naam op het gebied van visboten: De Jonghe Bootimport in Nijlen (B). Kijk voor nadere informatie op:
www.dejonghebootimport.be
Meerdere foto's kan bekijken op een foto animatie via Zeevissport YouTube Channel.
   


Voeg Zeevissport.com toe aan uw favorieten

Disclaimer

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2015 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 16 jan 2015 23:48